Spara i solceller

Ja, nu kan du spara med rent samvete, utan spekulation, utan bonusar till direktörer och utan vinster till bankägare. ETC har tagit fram en lösning för dig som vill spara och samtidigt göra världen lite renare.

Börja solspara här


Visst kan du spara utan att ge pengar till den som inte vill dig väl. ETC Sol är vårt bolag som tar in pengar från allmänhet och förvandlar dem till säkra solceller. Fram till idag har vi tillsammans fått upp över 4 miljoner watt, genom att 2500 personer lånat ut pengar och fått 2 procents ränta per år på solsparandet. Ett sätt för dig som har pengar på andra banker och vill att de ska användas bättre. Ja, du kan självklart också månadsspara i solcellerna!

Ditt sparande blir B-aktier

Många frågar hur säkerheten ser ut för de pengar du sparar i solceller. Vårt svar har varit… solcellerna. Dina pengar går direkt till nya solceller och arbetet med att sätta upp dem.

Ditt sparande i ETC Sol är i form av B-aktier. Det betyder att du äger en del av företaget, det är din säkerhet och när du vill återta dina insatta pengar så småningom så återköper vi dina andel. Det vi gör är att återköpa din säkerhet för sparandet till samma pris som du satte in. En B-aktie är värd 5000 kronor. Eller om man vill förklara det ännu enklare. Det blir i dagsläget 2000 W nya solceller, det vill säga fem nya paneler. 

För det enda ETC Sol gör är att ta in sparande som omvandlas till solceller i ETC Elproduktion AB. Avkastningen från solelen vi producerar blir sen ränta på 2 procent. 

Det finns många som månadssparar mindre summor i solceller. När man når 5000 kronor blir det en B-aktie.

Vi hoppas du tycker detta är ett enkelt och tryggt sätt att se vad ditt solcellssparande har för värde. Förutom det klimatpolitiska värdet som vi diskuterar så ofta vi kan.

Hur mycket utsläpp minskar ditt sparande

Vi räknar med 700 kg minskat CO2 per 1 000W solceller. Om du har en klimatskuld per år på ungefär 9 ton behövs idag 12 500W. Det sparandet vi behöver för att få upp dem är idag 125 000 kronor.

Om du undrar hur vi kom fram till just 9 ton så har Naturvårdsverket bra statistik över utsläpp per person och år.

Välj det solsparande som passar dig bäst

Du kan både spara engångsbelopp eller månadsspara via autogiro. Båda sparformerna är med 2 procent ränta och 3 månaders uppsägningstid. 

Börja solspara här

Sparande i våra B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti. Säkerheten är våra solceller. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida utveckling.

Har du frågor?
Kontakta oss på etcsol@etc.se


Se dina pengar göra nytta för klimatet

Vi välkomnar alla våra sparare till ETC Solpark i Katrineholm. Här investeras en del av ditt sparande i solceller som producerar ren solel året om. Följ oss på Facebook för att se det senaste som händer i parken och de olika evenemangen vi har där.

Du hittar oss på Energikullen 1, 641 96 i Katrineholm.
Öppet vardagar, 9:00–16:00.