ETC Ljudböcker sparar träd och skapar solel

Ljudböcker sparar koldioxidutsläpp eftersom utsläppen från papperstillverkning och frakt försvinner. Elkonsumtionen för ETC:s ljudböcker drivs dessutom genom solel, då varje bok som läses in får en solcell uppsatt och snart finns även en klimatsmart serverhall i Solparken.

Ljudböcker sparar koldioxidutsläpp eftersom utsläppen från papperstillverkning och frakt försvinner. Elkonsumtionen för ETC:s ljudböcker drivs dessutom genom solel, då varje bok som läses in får en solcell uppsatt och snart finns även en klimatsmart serverhall i Solparken.

Letar du efter en klimatsmart julbok? Genom ETC Play kan du hyra över hundra titlar till någon annan eller till dig själv. ETC Play innehåller ljudböcker som är producerade av bokförlaget Leopard.

Hittills har 107 titlar blivit inspelade, många i Leopards inspelningsstudio. Varje titel har fått sin egen solcell uppsatt i Solparken i Gnesta.

– Alla våra nya böcker ges ut i ljud, förutom vissa fackböcker. Några av våra titlar ges bara ut som ljudböcker. Vi finns också på alla stora plattformar som Storytel och på bibliotek, berättar Johanna Ekeroth, producent av ljudböcker på Leopard.

Alla Wallander finns som ljud

Leopard började ställa om till ljudböcker och digital utgivning 2018. Alla förlagets bästsäljare, som exempelvis Henning Mankells Wallander–serie, finns inlästa. Men även debattböcker och faktaböcker finns som ljudbok, till exempel alla förlagets klimatböcker.

– Det är kul med ljudböcker för att det också går att återaktivera gamla titlar eftersom det blir en annan upplevelse, säger Johanna Ekeroth.

Inläsningarna görs till stor del av skådespelare där en av Leopards mest anlitade är Otto Milde, men några av titlarna är inlästa av författarna. 

– Om en författare är bra på att läsa blir det ett mervärde för lyssnaren. Hos oss läser Johan Ehrenberg och andra på ETC-tidnignarna in sina böcker, Saga Becker sina romaner och Lo Kauppi har läst in sin egen bok, berättar Johanna Ekeroth.

Egen serverhall snart klar

Att spela in en ljudbok tar ungefär dubbelt så lång tid som det tar att lyssna på det färdiga resultatet, om inläsaren är van. Inläsarens roll är viktig. Med en känd inläsare blir det fler lyssningar. Det märktes när skådespelaren Adam Pålsson (som bland annat spelar huvudrollen i Netflix–serien ”Young Wallander”), anlitades för att läsa in Mankells ” Mannen som log” på nytt.

– I våras återlanserade vi alla Wallandertitlarna. Med Adam Pålssons inläsning blev det en rejäl boost i lyssnandet, det är en av de mest lyssnade titlarna hos oss, berättar Johanna Ekeroth.

Ljudböcker och e-böcker är klimatvänliga eftersom pappersindustrin skapar stora koldioxidutsläpp (se faktaruta). Dessutom försvinner utsläppen för frakt. Även ljudböcker skapar dock utsläpp när de lyssnas på, främst genom produktionen av mobiltelefoner. Mobiler drar också ström, ungefär lika mycket el som ett kylskåp, via servrar och internet. ETC:s lösning är att servrarna drivs av solel och snart finns också en egen serverhall på plats i Solparken i Katrine-holm. Den kommer även att spara mycket el genom att den är så luftigt byggd, då nedkylningen av servrarna är det som kräver mest energi. 
 

Fakta

ETC ljudbok minskar utsläpp digitalt genom solcellsinvestering på en solpanel per utgiven ljudbok, vilket i snitt motsvarar en ljudboks utsläpp baserat på 1000 lyssningar i snitt per år. Pappersmassetillverkning genererar stora koldioxidutsläpp. 2018 blev utsläppet i förbränningsprocessen i massa- och pappersindustri samt tryckerier 777 200 ton koldioxid genom fossilt bränsle.

– En stor klimatfördel är att ljudböckerna bara belastar miljön när de används. Ljudböcker kan man aldrig överproducera, säger Johanna Ekeroth. 

Det finns alltså ingen risk för pallvis med reaböcker som inte gått åt. Leopard säljer fortfarande såväl tryckta böcker som ljud- och e-böcker och Johanna Ekeroth ser att användandet skiljer sig åt. 

– Tryckta böcker ska kunna stå i hyllan eller ges bort. En del böcker köps kanske som skryt. Ljudböcker konkurrerar mer med sociala medier som poddar, än med tryckta böcker. Man gör ofta något annat samtidigt som man lyssnar, till exempel diskar eller kör bil. 

De genrer som går bäst i alla medier är feelgood- och spänningsromaner. Leopard har nyligen släppt en titel i vardera. I november kom politiska thrillern ”Parabellum” av Mattias Gardell och 11 december släpptes feelgoodromanen ” Tio burkar surkål” av Andrea Rabus, som Johanna Ekeroth varmt rekommenderar.

– Lite feelgood kan behövas i dessa tider. Många lyssnar för att få sällskap, särskilt nu i coronapandemin. Man känner sig lite mindre ensam när man lyssnar på en bok.

Text: Yvonne Perkins