Ekonomisk tyngdlag krossar allt som inte är förnybart

De flesta av de problem vi idag diskuterar kommer vi kunna lämna bakom oss.

Jag har väntat på det här, men nu kom äntligen den första rapporten om att sol, vind och batteri kan vara 100 procent av världens energisystem på bara tio år. I Sverige bör vi lägga till vattenkraften i mixen, men rapporten berättar att nästan allt annat kommer försvinna, krossad av den ekonomiska tyngdlagen själv.

De flesta av de problem vi idag diskuterar kommer vi kunna lämna bakom oss. Utsläppen från uppvärmning av hus, trafikens explosionsmotorer, industriprocesser med kol, radioaktiviteten från kärnkraften – allt blir ointressant att diskutera eftersom det dör av den ekonomiska piskan som förklarar att tio öre är mycket mindre än 30 öre i produktionskostnad per kilowattimme. Och den blir lägre och lägre och lägre.

Rapporten kommer från en amerikansk forskargrupp som kallar sig RethinkX, de har gjort sig kända genom att förklara hur idéerna om att teknik sakta införs och i en långsam utveckling ersätter gammal, är tokfel. Istället sker revolutioner, ny teknik är exponentiell, det vill säga utvecklingen tar några år på sig att mogna men sedan går det fort.

Fortare än hur smartphones ersatte det gamla telefonsystemet.

Fortare än hur bilarna ersatte hästar.

Fortare än hur tacomiddagen blev Sveriges mest populära maträtt och kebaben ersatte Sibyllakorven.

Det som skiljer RethinkX från andra framtidsanalyser är att de börjar med att titta på tekniken, analyserar kostnadsutvecklingen och letar efter punkten där kostnaden blir så låg att den obönhörligen ersätter den gamla tekniken. Vad man än tycker och vad än propagandan säger. Och det är nu! Det är därför förnybart i USA ökat mest under Donald Trumps regim vad han än sagt och twittrat.

Det går fort.

Sex av tio nya bilar i Norge är redan elbilar.

Trodde du det för två år sen?

Och vem vågade tro att vind skulle göra mer än en tredjedel av all svensk el? Jo, det sker just nu när jag skriver detta den 1 november.

Framtiden är faktiskt inte så komplicerad att räkna på.

Ändå är det i stort sett omöjligt om man frågar de myndigheter som ska ge politiken underlag att försöka se framåt. Bästa exemplet är hur elkonsumtionen i årtionden överskattats, det väldiga jättebehov som räknades fram för att motivera kärnkraft blev aldrig sant och det lustiga är att samma typ av prognoser gäller än idag. Man har fel men räknar på samma sätt igen.

Ett känt exempel är hur IEA, den internationella expertgruppen som alla stater använder, haft helt fel om solelens expansion år efter år. Nu, när decennier av felräkning genomförts har man ändrat metoden och konstaterar att sol blir världens största energikälla. Men fortfarande ligger man många decennier efter de beräkningar RethinkX gör.

Eller vi kan ta ett svenskt exempel. Trafikverket är en konservativ kraft i omställningen som återkommande räknar med att det som varit ska vara. Bilismen ska öka stort (mycket mer än befolkningen), man tror på allvar att folk kommer köra tio procent mer bil i snitt samtidigt som bränslepriserna skjuter i höjden. Och klimatmedvetenhet verkar inte vara en faktor i verkets värld. När sex av tio nya bilar i Norge är elbilar idag, räknar verket med att det inte kommer ske i Sverige förrän efter 2030. Varför? Älskar svenskar smutsiga bilar mer än sin plånbok?

Runtom i världen finns det idag ”stranded assets”. Alltså döda investeringar, saker som kommer försvinna till en enorm kostnad för ägare och samhälle. Det finns till och med kartor över var kolkraft, gaskraft, pipelines kommer stå och rosta för tusentals miljarder – bara i Europa.

Om du tror att det är omöjligt så kom ihåg de över 100 miljarder som Vattenfall redan skrivit bort på grund av nedlagda kol-, gas-, kärnkraft- och snart bioenergikraftverk.

Men det intressanta med 100 procent sol, vind och batteri är att det förändrar så mycket mer.

Kostnaden för att ta fram solel kommer minska med ytterligare 80 procent, vindel med 70 procent, batterilagring med 80 procent. Det gör att vi kommer kunna bygga elproduktion för de molnigaste, vindstilla  dagarna, inte de soligaste. Det betyder mindre behov av lagring men också att vi får en hög överproduktion som kan användas till att exempelvis göra rent vatten överallt där det är brist. Värme utan eld och kyla utan förstörelse. Och det kommer kosta mindre än att bränna fossil eller biologisk råvara. Världen behöver inget bränsle. Soliga dagar är energin i praktiken gratis och utsläppsfri och det innebär att vi äntligen kan diskutera hur samhället ska använda energin. Och det blir billigt. Att skapa 100 procent sol, vind och batterisystem i USA kostar bara en procent av BNP under de kommande tio åren. Allt enligt RethinkX.

Vad betyder det här för oss? Om en stad ska kunna leva måste den kunna ta fram energin lokalt, det kommer inte gå som idag att importera den med tankbåtar från Mellanöstern, Ryssland eller Norge. Att distribuera el blir dessutom dyrare än att ha det direkt på stadens byggnader. När vi bygger hus kan de redan idag vara helt självförsörjande. Varje parkeringsplats kan skapa mer kraft än fordonet behöver. Matproduktion kommer förändras med nästan gratis energi. Vi kommer inte diskutera hur vi ska spara energi, vi kommer diskutera hur vi kan använda den för alla.

Vill vi kan det här göras på tio år.

Det finns inget annat sätt att stoppa klimatkrisen utan att skapa enorma klyftor, konflikter och global ny fattigdom.

Det här är goda nyheter.

Det handlar inte längre om konflikten när politiken skyddar de rika på andras bekostnad. Det handlar om att alla blir rika.

Den här artikeln är skriven av Johan Ehrenberg och publicerades ursprungligen i Dagens ETC.