Här följer du våra odlingsexperiment i ETC Solpark

Mani Dadgaranfar bloggar om odlingarna i solparken.

ETC Solparks odlingsansvarige Mani Dadgaranfar bloggar om odlingarna i solparken.

2018-02-27: Tomaterna kommer

Nu börjar bebistomaterna att sticka upp huvudet ur jorden. I år har vi satsat på gamla favoriter som Brandywine och Black cherry. En nykomling som heter Bellstar hoppas vi kunna odla längst sidorna där det är lite kortare upp till taket. Sedan har vi en del specialare som fortfarande är på väg till oss från utomlands i fröform. Räkna med att kunna köpa fina tomatplantor hos oss på kullen och i bokcafét från och med mitten av April. 

2018-02-05: Nu byter vi jord

Det är dags att byta jord i våra lådor. Vi har odlat i samma jord i 4 år och nu är det tid för nytt. En annan anledning är för att vi vill veta exakt vad som finns i jorden. Vi ska göra experiment! Vissa lådor ska bara ha matjord medan andra ska innehålla olika mängd biokol, bokashi, ETC Näring och drav som är en restprodukt från ett bryggeri i Eskilstuna. Vi fermenterar dravet och har det i jorden. Dessutom håller vi på för fullt med att sammanställa ETC jord till försäljning. Någon gång i maj ska det finnas i varuhuset.

2020-01-28: Dags att börja förodla

Snart är det dags att börja förodla, hurra! Förutom tomater så kommer vi ha en hel del andra grönsaker som växer i växthuset och i våra grönsaksbäddar mellan solcellerna. Dessutom kommer vi att satsa på bär och mer eller mindre exotiska frukter. Mer om det snart! 

2020-01-09: Nu gör vi vår egen kombucha

Kombucha. Du antingen älskar den eller hatar den. Jag tycker det är supergott och det är lite gulligt att hålla på med den där levande organismen som ger bebisar. Lite som en sån Tamagoshi. Vi har börjat experimentera fram vår egna Kombucha på Kullen. Det svåra är att få till rätt balans på sötma/syrlighet och få till de där goda bubblet. 

Första upptappningen ser du på bilden ovan!
 

2019-12-16: Kan bokashi få bort dåligt lukt?

För många år sedan när effektiva mikroorganismer och bokashi var nytt i Sverige så fanns det en person som redan var helt såld på effekten som organismerna kan ha.

Sanne på Källtorps trädgård brukade berätta att hon sprutade effektiva mikroorganismer på allt. Bland annat sprutade hon i hönshuset som då blev fritt från dålig lukt. Med det i åtanke så tänkte jag att vi kanske kunde få en mer behaglig lukt i herrarnas pissoar på kullen.

Det är skillnad på bokashivattnet och en lösning baserad på effektiva mikroorganismer, men det kanske finns organismer också i ETC Bokashi som kan göra underverk mot dålig lukt?

 

Vi får väl se – detta är ett experiment. Till hjälp har jag förutom min näsa två andra test-näsor. Just nu tycker alla tre näsor att det luktar pyton! Vi får se vad det blir för effekt efter en veckas daglig sprutande med bokashivatten.

 

2019-12-02: Så odlar du mikrogrönt i hemmet

Ärtskott.

Ärtskott.

Här är tips på odling som enkelt kan utföras i hemmet. Att odla mikrogrönt är superlätt. Du behöver jord, frön, en lampa (funkar bra med lysrör med vitt ljus) eller en sån här.

Jag brukar spruta på lite bokashi på mina frön så det från början finns ett gäng glada mikroorganismer med i leken.

Jag brukar spruta på lite bokashi på mina frön så det från början finns ett gäng glada mikroorganismer med i leken.

Glöm inte hålla jämn fuktighet i jorden bara. Mikrogrönt växer bäst i rumstemperatur. Från sådd till skörd tar ca 1-2 veckor beroende på vad du odlar.

Ärtfröna sprids ut jämnt innan ett nytt lager jord täcker.

Ärtfröna sprids ut jämnt innan ett nytt lager jord täcker.

Vi tycker om solrosfrön och ärtskott för deras matighet och rädisor och spenatfrön för deras kryddighet. Vi använder mikrogrönt i maten och testar också att göra en fermenterad superjuice. Mer om det i senare inlägg!

Nykläckta solrosfrön.

Nykläckta solrosfrön.

2019-11-28: Nu gör vi lerbollar av bokashi

Det är många spännande projekt som händer samtidigt på kullen. En av våra uppfinnargubbar, Sten-Åke, tycker om att göra Bokashi-bollar av lera. Här berättar han om processen och vad det kan var bra för. Och här kan du läsa mer och stödja projektet!

2019-11-19: Daliorna tar vintervila

Dahlior! 

En sån mångfald av färg och form! Det finns över 55 000 olika namngivna sorter. Vi har haft ca 10 sorter hos oss men det lär bli fler! Jag har plockat upp och torkat våra knölar som nu packas in och förvaras svalt och mörkt i växthuset. 

Kanske kan vi ha en dag i början på året där vi har knölbytardag på kullen? Varje blomma har sin historia och det är ju så kul att dela historier och knölar 🙂 
 

2019-11-12: Lampor som funkar för både växter och människor

När det är så här grått och novembrigt ute så är det ganska mysigt att pyssla med plantorna inomhus. I ETC Varuhuset går det att hitta en del olika lampor och på kullen har vi några varianter med både vitt och lila ljus.

Det lila ljuset som är en blandning av röda och blå våglängder tas lättare upp av plantorna och driver fotosyntesen vilket ger växterna energi.

Och det funkar också på människor under gråa novemberdagar! 

2019-11-05: Några av växthusets exotiska plantor

Pawpaw

Pawpaw

Säg hej till några av växthusets exotiska plantor. Vi har en hel del plats i växthuset och förutom att vi odlar massor med tomater och har olika provodlingar så har vi även en del exotiska plantor.

Aprikos

Aprikos

Förhoppningsvis kommer vi få massor av goda frukter och bär eller för den delen ätbara stjälkar som russinträdet ger. På fotona ser vi Aprikos, Russinträd, Minikiwi, Pakistansk Mullbär och Asimina eller Pawpaw som den också heter.

Minikiwi

Minikiwi

Nu börjar plantorna sin vintervila och vi ser fram emot när de börjar få liv igen till vår. 

Mullbär

Mullbär

2019-10-29: Nu planterar vi grönkol

Idag har jag fått hjälp med att plantera små grönkålsplantor. Prana som har höstlov följde med till växthuset och varvade bokläsning med att hjälpa till och pyssla. Det är rätt varmt och behagligt i växthuset, runt 20-25 grader. Utetemperaturen låg på +1 när vi kom på morgonen. Vi kommer nog behöva få isolera några ställen och kanske även bygga in lite för att hålla kvar värmen när temperaturen sjunker mer där ute och det inte är så soligt.

Och med grönkålen så vet jag inte hur det kommer att gå, om de behöver mer ljus eller liknande, men vi testar och ser! 

2019-10-22: Så tar vi tillvara på tomaterna som är kvar efter säsongen.

Gröna Brandywine-tomater

Tomatsäsongen är över men vi har en hel del gröna tomater kvar. Vad göra?

Chutney på gröna tomater och chili är gott och kommer värma skönt i vinter. Jag plockade med mig ett par kilo grönisar från vårt solcellsförsedda växthus i ETC Solpark Katrineholm och gick upp till Niema där vi spenderade eftermiddagen med att koka chutney. Sött och gott blev det.

Niema förbereder chutneyn i köket.

Niema förbereder chutneyn i köket.

Chutneyn går att köpa om ett par veckor på ETC Bokcafé i Stockholm eller i ETC Solpark Katrineholm. 

I övrigt är vi också i full färd med att förbereda vinterodlingen med mikrogrönt.

Mer om det snart! 

Färdig chutney!

Färdig chutney!